tirsdag den 25. november 2008

Cookibook - IT i biblioteker - en guldgrube af links og tips, også om gaming

The MaintainIT Project gather stories from public libraries on how they support public computers and publish their tips and techniques in Cookbooks and articles, available for FREE on the project web site. The Project works with libraries throughout the U.S. and Canada, sharing stories from the field so librarians can learn from each other.
MaintainIT is a project of TechSoup, (www.techsoup.org) a nonprofit with extensive experience helping other nonprofits use technology effectively. TechSoup works closely with community technology centers (CTCs) that offer access to public computers and have many of the same issues as public libraries. Techsoup Stock (www.techsoup.org/stock) has distributed over 2.5 million donated and discounted products to nonprofits and public libraries, freeing more than $600 million dollars for other uses.

onsdag den 1. oktober 2008

Zotero

Zotero er en open source browser, som også giver mulighed for at brugeren kan organisere og integrere dokumenter og webressourcer.
Zotero bliver flot anmeldt på andre blogs, bl.a. af Stephen Lighthouse, som bl.a. skriver: Zotero offers an advanced way to teach great academic research and information literacy and ethics....7 things you should know about Zotero

Jeg har installeret Zotero, men synes det er vanskeligt at se den store fidus. Jeg bruger jo også del.icio.us ... og har måske mindre lyst eller behov for at redigere en omfattende samling af dokumenter og webressourcer i et program. Er der andre, som har prøvet Zotero?

torsdag den 14. august 2008

Multiply - alternativ til Facebook og Myspace

Multiply roses for bedre muligheder for at styre adgang og notificering.
Man kan definere forskellige grupper: 'Colleagues', 'Family', 'Friends' etc.
Men er der nogen, der bruger Multiply? - det giver ikke mening af bruge et socialt netværk, hvis man er alene, vel?

onsdag den 16. juli 2008

Lively - Google åbner 3D univers med avatarer

Google Adds Third Dimension to Online Social Relationships – artikel i Network World:
Google has entered another space with the launch of Lively. The platform lets users create and personalize their own character, so-called avatars, and their own rooms…Users are able to create a room, and embed it with their web site or blog….Lively is a tool for creating 3D social spaces on Web sites, but it is only available in a public beta test.

Google plejer at udvikle spændende, brugbare ting, så jeg ville gerne undersøge funktionen - forstår ikke helt, hvordan det kan integreres. Bare det at få det til at virke er bøvlet.
Er der andre læsere af denne blog, som har forsøgt sig med lively?

10 gratis programmer på nettet

I USA today er der en artikel af Kim Komando, hvor hun præsenterer 10 gratis programmer.

Tuz Paint – open source tegneprogram for børn

Avidemux – video redigeringsprogram

NVU - webside redigeringsprogram, WYSIWYG

Pdf forge – program, som kan lave pdf-filer

Scribus Open Source Desktop Publishing

Gimp – billedredigeringsprogram

Inkscape – open source grafikprogram, svarende til corel draw,

Open Office – alternativ til officepakken:

Mozilla’s emailprogram: Thunderbird

Mozialla’s Calender-add-on: Sunbird:

De ser jo fine ud – men er der nogen i biblioteket, som har erfaringer med nogen af programmerne?

onsdag den 7. maj 2008

Ny på Posten.

Lidt forsinket (okay, meget) har jeg fået givet stafetten videre.
Så værsgo' til Karen-marie.

tirsdag den 6. maj 2008

Lav din egen tidslinje

Biblog skriver om Dipity, som er et simpelt værktøj til at lave tidslinjer. Måske var det noget, vi kunne bruge i vores formidling?

Det kunne være en tidslinje over Multimediehusprocessen, tidslinjer over projekter vi laver, arrangementer på Hovedbiblioteket eller meget andet.

onsdag den 26. marts 2008

Hvad man dog kan falde over på nettet (stumbleupon)

Egentligt var min plan for at hylde googles mange applications, google maps, docs, mail ect ect, men den vigtigste af disse -google docs- er jo allerede dækket nok så fremragende som del af vores 23 ting. Tænk sig, at jeg allerede havde glemt det.
Så temaet for denne udgave af ting på nettet kom sig af hvad jeg så foretog mig efter min indledende ide løb ud i sandet. Jeg gav mig nemlig til at snuble. Eller stumble som det jo egentligt hedder.
Mere præcist stumbleupon som er en fantastisk side. Efter at have downloaded klienten (deres lille program der så lægger sig i din browser) og have udfyldt et par ord om hvad man syntes er spændende i verden, klikker man bare på deres symbol.
Og det er så her programmets fantastiske ide viser sig. Ved hjælp af en række metatags på div sider den har, kan stumble gætte sig til hvilke internet sider du finder spændende. Undervejs klikker man så + eller - til sider man kommer ind på og programmet bliver således mere og mere fintunet.
Det meste af det er spild af tid, men det var nu også hvad jeg satte det op til at finde til mig i starten. Men der er ret mange sider man kan falde over som leder utroligt spændende steder hen. Endda til steder man ikke kendte i forvejen. Webbet er stort og det her er for mig et af de bedste værktøjer til at finde nye steder derude man kan lide.

Jeg skal nok indsætte nogle billeder senere.

-Jesper

fredag den 7. marts 2008

Jesper - næste mand i rækken ...

Den røde kuffert er nu at finde hos Jesper, som allerede har øvet sig lidt på at skrive indlæg til bloggen. Så stafetten skulle være i trygge hænder :)

onsdag den 5. marts 2008

Palle alene i verden ...

Følte du dig også nogle gange som Palle alene i verden, da du lavede 23 ting? - Var der egentlig nogle, der kiggede med i mine spændende indlæg, nu der ikke var ret mange, der kommenterede?

Google Analytics er et gratis værktøj, der kan hjælpe dig med at få stillet din nysgerrighed - samt give dig informativ viden om brugen af din blog/websted. Du kan nemlig se, hvormange der har besøgt dit websted, hvordan de fandt stedet, hvor i verden de befinder sig, hvordan de benyttede webstedet og meget mere.

Hvordan installerer jeg Google Analytics?
1. Du skal være administrator for webstedet
2. Du skal have en Google konto (som du oprettede ifm. din blog)
3. Google Analytics downloades via http://www.google.com/analytics/da-DK/
4. Registrér dig som bruger og registrér det websted, du gerne vil have udført analyser for
5. Indsæt scriptet (det er markeret med blå) nederst på siden lige før "/Body" (det er vigtigt at det er før og ikke før der, hvor der står skråstregen indikerer at tagget stopper
6. Log ind på Google Analytics og følg med i de løbende rapporter over din blog/websted

torsdag den 14. februar 2008

Stafetten er givet videre!


Blog-stafetten er givet videre til Lisbeth, som nu har en måned til at skrive et eller flere indlæg på bloggen. Kufferten er selvfølgelig blevet opdateret med en ny motivationsfaktor, som Lisbeth kan nyde mens hun tænker over, hvad hun vil skrive på bloggen.

Alle andre er selvfølgelig stadig velkomne til at bidrage.

tirsdag den 12. februar 2008

Politiken åbner op mod blogosfæren med Twingly

Politiken begyndte i går at linke tilbage til de blogs, der omtaler avisens nyheder. De bruger værktøjet "Twingly", der giver Politiken mulighed for automatisk at registrere, hvornår en blog linker til en artikel på politiken.dk. Når det sker, vil der nederst i artiklen på politiken.dk komme en lille boks med et link tilbage til bloggerens indlæg. Se fx nederst i denne artikel.

På denne måde knytter avisen sig tættere til de danske blogs og giver mulighed, for at brugerne kan følge debatten og andre vinkler på Politikens egen historie via de danske blogs. Samtidig gør de det også mere attraktivt for bloggere at linke til politikens artikler, da ens blog bliver synlig på politiken.dk. 

Den situation som aviserne/journalisterne står i, minder på mange måder om bibliotekernes situation. Det er en branche, hvor eksperter har produceret indhold, og at de tjente mange penge på distribution. Aviserne har gennemgået en forandring og flere af dem ser nu ud til at have held med at udnytte de nye teknologier og en mere åben tilgang til brugerne. Der er flere eksempler på, at brugerne producerer nyheder, tipper avisen om en nyhed, opretter blogs på avisernes hjemmesider m.m. 
Det er som om, at bibliotekerne ikke på samme måde har fået vendt de nye teknologier til samme fordel som aviserne har? 

Du kan selv tilføje din blog til Twingly, så den opdager, når du linker til fx Politiken.

mandag den 21. januar 2008

Brugernes egne biblioteker!

Der er meget debat om, hvilken rolle bøgerne kommer til at spille i fremtidens bibliotek. Tror vist, vi alle er enige om, at de i hvert fald ikke forsvinder.

På nettet er der flere tjenester, der kan inspirere brugerne til, hvad de skal læse - og også tjenester, der ligesom bibliotekerne sikrer, at brugerne kan få fat i bøgerne. Prøv fx:
Bookcrossing: En bogdelingstjeneste hvor folk i hele verden lægger bøger frem på steder, hvor andre kan samle dem op.
BookMooch: Her bytter man også sine bøger væk for nye
Bibliotekr: Er ved at blive udviklet - her kan brugerne bytte bøger, og følge med i, hvor deres egen bog er, så de altid kan få den tilbage.

Et andet sted, hvor brugerne godt nok ikke kan bytte bøger, men hvor de kan blive inspireret er Shelfari, hvor man lidt a la LibraryThing, kan udstille sine bøger på hylder, og udforske andre brugeres hylder.

Det kunne være interessant, hvis bibliotekerne var mere synlige - eller måske var med til at facilitere lignende tilbud. I Sverige er der fx biblitoeker, der eksperimenterer med at bruge Bookcrossing til at låne bøger ud.

tirsdag den 15. januar 2008

Doodle - få styr på møder/ideer mv

Doodle er en simpel og elegant måde at træffe en beslutning, eller få styr på datoer mellem flere deltagere. Ikke flere "SV:SV:SV:RE: så hvis søren kan d. 15 hvem er så klar der også" mail frem og tilbage. I stedet opretter man en afstemning eller en liste med datoer og sender linket til alle interesserede. de skriver sig derefter ind med navn og krydser af hvor det passer, og man har en nem og klar oversigt over det hele. Smart, simpelt og en smule genialt.